Ieder jaar komt het weer terug voor veel ondernemers: de jaarrekening. Wat is de jaarrekening eigenlijk en wat houdt het precies in? En moet je er ook als zzp’er of kleine ondernemer aan denken? In de onderstaande blog zullen we je meer vertellen over de jaarrekening en wie deze nodig hebben.

1. Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening opstellen doe je eigenlijk om terug te blikken op de financiële situatie van jouw bedrijf van het afgelopen jaar. Je krijgt inzicht in hoe jouw bedrijf heeft gepresteerd en wat er precies is uitgegaan en is binnengekomen. Een jaarrekening bestaat vaak uit drie onderdelen. Een van die drie onderdelen is de balans, dus wat je bezit en wat je nog moet betalen. Het andere onderdeel is de winst- en verliesrekening, dus wat je hebt verdiend en wat je hebt uitgegeven. Ook moet je deze cijfers kunnen toelichten en dit is bij grotere bedrijven zelfs verplicht. Dit is dan ook meteen het derde onderdeel.

2. Waarom bestaat de jaarrekening?

Een jaarrekening bestaat vanwege verschillende redenen. Zo kan het je inzicht geven in hoe het bedrijf ervoor staat en hoe het bedrijf heeft gepresteerd ten opzichte van de voorgaande jaren. Het is dan ook een belangrijk document voor jezelf, maar ook voor andere bedrijven. Denk bijvoorbeeld voor de bank, de Belastingdienst of investeerders of andere zakelijke partners. Een bank kan er bijvoorbeeld belang bij hebben als je een hypotheekaanvraag doet om een woning te kopen, om te ontdekken hoe jouw bedrijf presteert. De jaarrekening is dus een belangrijk document en het is ook belangrijk dat dit document goed in elkaar steekt.

3. Wie is verplicht om een jaarrekening te maken?

In sommige gevallen is het voor bedrijven verplicht om een jaarrekening te maken. Dit is afhankelijk van de rechtsvorm van jouw bedrijf.

Denk bijvoorbeeld aan een bv of een nv. Voor deze bedrijven is het wel verplicht om elk jaar een jaarrekening op te stellen. Deze bedrijven moeten de jaarrekening vervolgens ook inleveren bij de Kamer van Koophandel. Heb je een eenmanszaak of ben je zzp’er? Dan is het goed om te weten dat je officieel over het algemeen geen jaarrekening hoeft te maken en deze ook niet hoeft in te leveren bij de Kamer van Koophandel. Toch kan het wel heel handig zijn om er een te maken, want het is wel heel belangrijk om je inkomsten en uitgaven goed bij te houden.

In het geval van een stichting of een vereniging: het is afhankelijk van de grootte en de inkomsten ervan of je wel of geen jaarrekening moet opstellen. Vaak is een jaarverslag of een eenvoudige jaarrekening dan ook al voldoende. Vraag voor de zekerheid het advies van een financieel expert om te ontdekken of je wel of geen jaarrekening moet inleveren.

4. Wanneer heb je er toch één nodig als zzp’er?

Zoals hierboven al werd benoemd, kan het toch wel handig zijn om als zzp’er een jaarrekening te maken. Het kan je namelijk overzicht bieden, maar in andere gevallen kan het ook handig zijn. Zo kan het zijn dat een bank of hypotheekverstrekker erom vraagt als je van plan bent om een woning te kopen door middel van een hypotheek. Ook als je een zakelijke lening of een leasecontract wil aangaan, kan het zijn dat deze partij vraagt om een jaarrekening.

5. Hoe stel je een jaarrekening op?

Er zijn verschillende manieren om een jaarrekening op te stellen. Het is belangrijk dat je een aantal gegevens bij de hand hebt: denk aan de inkomsten, de uitgaven, jouw bezittingen en de eventuele schulden. Maak je gebruik van een boekhoudprogramma? Dan kun je met jouw boekhoudprogramma ook een jaarrekening opstellen. Vaak kan een boekhoudprogramma dit binnen no time voor je regelen. Dat is erg fijn, want zo hoef je dus zelf niet te puzzelen om een jaarrekening op te stellen. Het boekhoudprogramma kan vaak automatisch een balans en een winst-verliesrekening maken.

Een boekhoudprogramma heeft daarnaast nog veel meer andere functies. Met een boekhoudprogramma kun je facturen versturen, offertes opstellen en to-do-lijstjes maken. Een boekhoudprogramma kan bovendien ook de omzetbelasting berekenen als je een factuur opstelt. Dit houdt ook in dat de btw-aangifte een eitje wordt, want het staat allemaal al voor je klaar in het boekhoudprogramma. Een boekhoudprogramma kan je hiermee dus tijd en moeite besparen, omdat de taken voor je worden geautomatiseerd. Hiermee kun je natuurlijk ook weer fouten voorkomen.

De jaarrekening: niet voor iedereen verplicht, wel handig

Een jaarrekening is dus niet voor iedere ondernemer verplicht. Toch kan het in veel gevallen wel handig zijn om een overzicht te hebben in de financiële status van jouw bedrijf. Met een eenvoudig boekhoudprogramma kun je al een heel eind komen, maar niet alleen voor de jaarrekening. Een boekhoudprogramma is ook ideaal voor de algehele boekhouding, waarmee jij minder tijd en moeite hoeft te steken in de administratie – en je dus tijd overhoudt voor jouw dagelijkse werkzaamheden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *