licht bureau

Voor ondernemers is het een uitdaging om kansen te pakken die anderen niet meteen zien. Met een eigen bedrijf moet je daarom risico’s nemen. Dat wil niet zeggen dat je alle risico’s die je vak met zich meebrengt, maar moet accepteren. Integendeel zelfs. Een goede ondernemer weet welke risico’s de moeite waard zijn en welke zeker niet. Het is daarom de kunst om een goede balans te vinden tussen deze twee categorieën. Vandaar dat je er verstandig aan doet om je als ondernemer goed te verzekeren. In sommige gevallen ben je hier ook toe verplicht, in andere gevallen is het sterk aan te raden om een polis te nemen. Wat de mogelijkheden zijn en hoe je je polis afsluit, laten we je graag zien in dit artikel. 

Wat als je schade toebrengt aan (spullen van) de klant? 

Als je voor een klant werk verricht, dan kan het gebeuren dat er iets gebeurt waardoor de klant financiële schade lijdt. Een advies van jouw kant kan bijvoorbeeld helemaal anders uitpakken dan je had verwacht, een product kan kapot geleverd worden of je raakt verzeild in een juridisch conflict. De klant zal hopelijk begrijpen dat dit geen opzet is, maar je moet wel in staat zijn om deze problemen goed op te lossen. Dat kun je doen door middel van een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekering kun je schade repareren die jij, of een van je werknemers of stagiairs, bij de klant heeft veroorzaakt. Je bent verzekerd tot een bedrag tot maar liefst 2,5 miljoen euro. Hiermee voorkom je dat een fout die je tijdens je werk gemaakt hebt, leidt tot het failliet van je bedrijf. Bovendien laat je met deze verzekering aan je klanten zien dat je in staat bent om grote problemen goed op te lossen. Dat schept vertrouwen en zo’n polis leidt er dan ook toe dat je meer orders krijgt. 

Komt er nog geld binnen wanneer je ziek thuis komt te zitten?

Niet alleen tijdens het werk zelf loop je het risico dat er iets misgaat, ook je gezondheid kan je in de steek laten. Een simpel virus kun je hopelijk wel opvangen met de buffer die je altijd achter de hand moet hebben, maar wat als je maanden- of misschien zelfs jarenlang thuis komt te zitten? Komt er dan nog geld binnen? Je vaste lasten moeten namelijk wel gewoon betaald worden. Om te voorkomen dat je problemen nog groter worden op het moment dat je ziek wordt, kun je je aanmelden bij een broodfonds. Dit is een groep mensen die iedere maand geld inlegt. Wordt iemand ziek, dan worden zijn vaste lasten uit de pot betaald. Let er wel op dat dit slechts voor een bepaalde periode gedaan kan worden. Wil je geen enkel risico nemen, kijk dan eens of je een goede AOV bij je verzekeraar kunt afsluiten. Dit is een verzekering die je geld zal gaan uitkeren tot het moment waarop je met pensioen kunt gaan.

Een verzekering is de juiste basis voor je bedrijf 

Ben je nog maar net begonnen met je bedrijf? Zorg er dan altijd voor dat je een aantal goede verzekeringen neemt. Juist wanneer je net begint, ben je kwetsbaar en met verzekeringen verklein je vele risico’s. Bovendien zijn verzekeringen ook een goede manier om klanten te laten zien dat je je verantwoordelijkheid neemt. Een klant doet namelijk liever zaken met iemand die geen risico’s meebrengt dan met iemand die niet in staat is zijn problemen professioneel op te lossen. Stel het nemen van verzekeringen daarom niet uit totdat je bedrijf goed loopt, maar bouw je bedrijf op door met verzekeringen te beginnen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *