Mabel Wisse

Als onderdeel van het Huis van Oranje-Nassau verdien je vast bakken met geld. Dit is een aanname die veel mensen maken, maar vandaag nemen we deze uitspraak onder de loep. Want wat is het vermogen van Mabel Wisse Smit, de schoonzus van koning Willem-Alexander?

Wie is Mabel Wisse Smit?

Mabel Wisse Smit, geboren als Mabel Martine Los is geboren in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Na haar eindexamen op het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum besloot ze economie en politicologie te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar stages bij de VN, Shell, ABN AMRO en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ze veel ervaring opgedaan en diverse talen leren spreken.

In 2002 werd Mabel voor het eerst gespot aan de zijde van prins Friso, de broer van Willem-Alexander. Op 30 juni 2003 maakte het stel hun verloving bekend. Het huwelijk vond plaats op 24 april 2004. Het gebeuren werd sober gevierd vanwege het overlijden van de grootmoeder van Friso en Willem-Alexander, een maand eerder. 

Haar leven als Mabel van Oranje

Sinds haar huwelijk met Friso wordt Mabel Wisse Smit aangeduid met de titel Hare Koninklijke Hoogheid prinses Mabel van Oranje-Nassau. Een lange naam die in het dagelijks leven zelden wordt gebruikt. Mabel van Oranje is de naam die vaker wordt gehanteerd. 

Het koninklijk paar werd in 2005 en 2006 ouders van twee dochtertjes, Luana en Zaria. Mabel en Friso voeden hun kinderen op in het Engelse Londen, waar zaken als duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid mee worden genomen in de opvoeding. 

In 2012 slaat het noodlot toe. Op hun jaarlijkse skivakantie in Lech raakt prins Friso bedolven onder een sneeuwlawine. Na 25 minuten kunnen reddingswerkers hem bevrijden en pas na 50 minuten reanimeren klopt zijn hart weer. In het Landeskrankenhaus ligt Friso twee weken in coma. Na zijn ontwaken bevindt de prins zich in een toestand van zeer gering bewustzijn. Op 12 augustus 2013 overleed prins Friso aan de gevolgen van de opgelopen hersenbeschadigingen. 

Mabel

Waar heeft Mabel Wisse Smit haar vermogen mee opgebouwd?

Na het overlijden van haar man werd Mabel Wisse Smit onder veel investeerders bekend. Friso was namelijk een fervent investeerder en had veel geld zitten in verschillende start-ups. Na de dood van Friso werden al deze investeringen geërfd door Mabel van Oranje. Een van de bedrijven waar de prins veel geld in had zitten was Ayden, een start-up met als doel het vereenvoudigen van betaalverkeer.

Het bedrijf groeide enorm hard en in 2019 ging het bedrijf officieel naar de beurs. Op dit moment verkocht Mabel een deel van haar aandelen. Dit leverde haar €40 miljoen op. Tot op de dag van vandaag heeft Mabel Wisse Smit nog steeds aandelen in Ayden en profiteert jaarlijks van de enorme winsten die het bedrijf maakt. 

Mabel van Oranje & maatschappelijke doelen

Voor het overlijden van prins Friso zette hij zich samen met Mabel sterk in voor verschillende maatschappelijke doelen en liefdadigheid kwesties. Na zijn dood blijft Mabel zich hiervoor inzetten. In 2016 richtte ze de organisatie Girls Not Brides op, een organisatie die zich inzet voor de afschaffing van het kinderhuwelijk. Daarnaast zet ze zich al jarenlang in voor de strijd tegen aids.

Daarnaast zet Mabel Wisse Smit zich al sinds 1997 in voor het Open Society Institute, een stichting die de mensenrechten en democratie bevordert. In 2012 is ze tot het bestuur van de organisatie toegetreden. 

Mabel Wisse Smit

Hoe rijk is Mabel Wisse Smit?

Het vermogen van Mabel Wisse Smit wordt geschat op ongeveer €330 miljoen. Dit gigantische vermogen is goed voor een plek op de lijst van de rijkste Nederlanders van het jaar die jaarlijks wordt gepubliceerd door het tijdschrift Quote 500. Echter moet worden vermeld dat het vermogen van Mabel in de jaren hiervoor een stuk hoger heeft gelegen. Ayden maakte in het laatste jaar een glijvlucht, wat veel mensen heeft getroffen. Deze waardedaling van het bedrijf heeft Mabel van Oranje meer dan de helft van haar vermogen gekost. 

Dit wist je nog niet over Mabel Wisse Smit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *