Ons land kent een van de beste pensioenstelsels ter wereld. Enerzijds is dat te danken aan de AOW. Iedereen die hier woont of werkt bouwt jaarlijks een bepaald percentage AOW op. Anderzijds sparen veel medewerkers in loondienst voor een aanvullend pensioen bij een pensioenfonds. Er is echter een groeiende groep voor wie dit niet het geval is, of niet maximaal. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen.

Extra pensioenopbouw: voor wie?

Het afgelopen decennium is het aantal ondernemers – en dan voornamelijk zzp’ers – gigantisch gegroeid. Behalve enkele uitzonderingen (waaronder bepaalde groepen zelfstandigen in de bouw) kunnen zij zich niet aansluiten bij een pensioenfonds. Daarnaast kunnen ook persoonlijke omstandigheden zorgen voor medewerkers in loondienst met een zogenaamd pensioengat. Denk aan mensen die een sabbatical hebben genomen, of voor langere tijd werkzoekend zijn geweest. Of medewerkers die via hun werkgever niet de volledige ruimte voor een aanvullende pensioenopbouw benutten. Vaak kunnen deze mensen wel (achteraf) alsnog extra pensioenopbouw regelen. Soms met fiscaal voordeel, waarvan de mogelijkheden nu ook nog eens versoepeld zijn.

Extra pensioenopbouw, mét fiscaal voordeel

Naast de AOW (eerste pijler van het Nederlandse pensioenstelsel) en aansluiting bij een pensioenfonds (tweede pijler), kunnen mensen een lijfrenteverzekering – spaarrente afsluiten. Hierbij leg je eenmalig of periodiek een bedrag in. Dat vermogen wordt vervolgens belegd met mogelijk een goed rendement, of groeit door spaarrente. De inleg mag je nu aftrekken bij de inkomstenbelasting. Je betaalt pas belasting bij uitkering, en de belastingtarieven in box 1 voor gepensioneerden zijn een stuk lager. Het opgebouwde vermogen valt buiten box 3. Je kunt dus niet te maken krijgen met (mogelijk) vermogensrendementsheffing.

Verruimde mogelijkheden fiscaal aantrekkelijk extra pensioen op te bouwen

Op 1 juli dit jaar is de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen ingegaan. Hierin zijn diverse verruimde mogelijkheden opgenomen om fiscaal aantrekkelijk extra pensioen op te bouwen. De jaarruimte (het jaarlijks fiscaal aftrekbare percentage van je inkomsten) bedraagt nu dertig procent. Het maximale bedrag is daarbij gesteld op 34.550 euro. Ook mag je tot tien jaar terugrekenen of je wel je jaarruimte benut hebt, waar dit eerder zeven jaar was.

Zonder belastingvoordeel opbouw van extra pensioen regelen

Heb je geen fiscale ruimte meer om met belastingvoordeel extra pensioen op te bouwen? Dan zijn er tenslotte (volgens de officieuze vierde pijler van het pensioenstelsel) ook nog allerlei manieren om dit zonder fiscaal voordeel te doen. Denk aan het versneld afbetalen van je hypotheek, extra sparen op een spaarrekening of geld beleggen.

Geniet nu, maar denk ook over later

Hoewel het credo ‘in het nu leven’ erg populair is, is het verstandig om extra voor je pensioen te sparen. Met de vergrijzende bevolking is het nog maar de vraag hoe toekomstbestendig ons pensioenstelsel is. Wil je comfortabel van je oude dag genieten, dan is het aan te raden daar nu al over na te denken en actie te ondernemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *